JÁRMŰVEK, KATEGÓRIÁK

 

 

KKGF KATEGÓRIÁK MEGHATÁROZÁSA A 2023-AS ÉVBEN: 

MNHJR KATEGÓRIÁK: MNHJR MINŐSíTÉSSEL

MNHJR MINŐSíTETT "HOBBI" (1995 - 2002)
Minden olyan jármű, amit 1995. január 1.-jét követően de 2002.12.31.-e előtt gyártottak és megfelel az alábbi feltételek valamelyikének:
a) Minden olyan jármű, amely nem sorozatgyártás terméke. Egyedi gyártású, vagy egyedileg átalakított, tervdokumentáció alapján. (Buggy, Cabriolet, lakóautó stb.)
b) Minden olyan sorozatgyártású jármű, amelyet egyediesített, jelentősen átalakított formában használnak és jelentős tulajdonosi ráfordított munkát, tartalmaz (egyedi karosszéria, fényezés, kárpitozás, technikai tuning) és használata alkalomszerű, vagy szezonális.
c) Limitált széria, esetleg számozott kivitelben. Nagyszériás modellek cabriolet, vagy egyéb prémium változata. (Pl.: Golf GTI, , stb.)
d) Kultikus, vagy gyűjtőértékű modell, amelynek részletes nosztalgia vagy hobbi szakirodalma, több országban regisztrált márkaklubja, vagy rajongó klubja van. (VW New Beetle, Golf, Mini, Opel Calibra, VW Transporter Westfalia, stb.)
e) Magyarországi márka-, hobbiklub által delegált, kedvezményes biztosításra javasolt jármű, amennyiben az a) - d) feltételeknek megfelel.


 

MNHJR MINŐSíTETT "VETERÁN" (1974 - 1994)
1994. 12. 31. előtt, de 1974.01.01.-után gyártott járművek, amelyek nem rendelkeznek muzeális minősítéssel. (MMSZ)
(Külön YOUNGTIMER kategóriát jelenleg egyetlen biztosítótársaság sem különböztet meg.)

 

 

MNHJR MINŐSíTETT "OLDTIMER" (1973-AS ÉS IDŐSEBB)
1973. 12. 31. előtt gyártott járművek, amelyek nem rendelkeznek muzeális minősítéssel. (MMSZ)

 

 

MUZEÁLIS KATEGÓRIÁK: MNHJR REGISZTRÁCIÓVAL

MMSZ MINŐSÍTETT "MUZEÁLIS" (30 ÉV FELETT)
1993. 12. 31. előtt gyártott járművek, amelyek rendelkeznek "Muzeális Jellegű Jármű" minősítéssel. A minősítést a Muzeális Minősítő Szervezet végezte el, a jármű jogosult az OT rendszám viselésére. (Amennyiben a jármű minősített, de nem váltották ki rá az OT rendszámot ez nem jelent akadályt a besorolásnál) A minősítés igazolására az 5 évre érvényesített 4. sz. melléklet szolgál. Az évek figyelembe vételénél a gyártás hónapjánakidőpontja is számít, és az eltelt naptári évek. Egyes gyártmányoknál a modellév nem azonos a gyártás naptári évével. Pl. a VW az 1989-es modellév járműveit már 1988 őszén gyártani kezdte. A KKGF szempontjából minden esetben a minősítés megléte az irányadó, tehát ha a feltételeknek megfelel, de nincs érvényes minősítése, akkor nem veheti igénybe az MMSZ-re vonatkozó kedvezményt.

 

 

FIVA MINŐSÍTETT "MUZEÁLIS"
A Nemzetközi Veteránjárműves Szövetség FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) nemzeti képviselője ANF (Autorité National FIVA) által minősített jármű, amennyiben a minősítést honosították. A minősítés igazolására a honosított MMSZ 4. sz. melléklet, szolgál. Azonos kedvezményt vehet igénybe, mint az MMSZ minősített jármű.

 

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI: MNHJR KATEGÓRIÁK

A jármű állapota: korhűség eredetiség, egyedi átalakítások, esztétikai szempontok figyelembevételével történik. - Fényképes állapotfelvétel alapján.

A jármű gyűjtőértéke, megőrzésre javasoltsága. - Oldtimer Katalog aktuális száma (Nr.34.) alapján. Szerző: Günther Zink

A jármű használatának gyakorisága:

X=a jármű használaton kívül áll, felújítás, átépítés, restaurálás miatt. - forgalomból nem kívánja kivonni. 0 km/év
1=gyakorlatilag üzemen kívül, néha trélerrel szállítva, csak találkozón üzemel "lábon" kb. 1000 km/év
2=ritka használat, találkozók, túraversenyek és szezonális, ritka eseti használat kb. 3.000 km/év
3= időszakonkénti (pl. nyáron) alkalmi de kímélő jellegű használat, kb. 5.000.- km/év
4= gyakoribb de eseti használat, pl. második, harmadik autóként, kb. 8.000.- km/év
5=üzleti célú, vállalkozásszerű, mindennapos erős használat, pl. napi munkába járás 8.000.- km felett - KIZÁRÓ OK

A jármű üzemeltetési környezete:

A kockázatértékelés során adatlap kitöltésével mérjük fel a kedvezményezett által elérhető járművek körét abból a célból hogy a várható jármű igénybevételt megállapítsuk. Az adatlap kitöltése önkéntes, az elbírálást az önkéntesen megadott információk alapján végezzük el.

Kizáró ok esetén megkeressük Önnek a társaságon belül elérhető legkedvezőbb konstrukciójú normál GFB megoldást. Elutasítás esetén semmilyen költséget nem számolunk fel. Az esetlegesen befizetett díja(ka)t maradéktalanul visszafizetjük.

Kérjük tanulmányozza a díjtáblákat, amelyben megtalálja mely tarifák vonatkoznak a járművére. Kérjük ne feledkezzen meg a B/M szorzó alkalmazásáról! A tarifa tábla az alap tarifákat tartalmazza. A fizetendő éves GFB díj meghatározása a B/M szorzó használatával számítható ki.

Amennyiben kérdése van a kategóriákkal, besorolással kapcsolatban, várjuk jelentkezését!

 

Címünk:

MNHJR-MBK-TWK Online Iroda
Székhely: Bp. 1084 Német u. 23. fszt. 4.
Tel.: +36309488841
Tel.: +36204610556
E-mail: info@kedvezmenyesbiztositas.hu